Što su uobičajeni uzroci slabosti ruku i nogu?

Osjećaj ruku i nogu može biti uzrokovan različitim uvjetima, od kojih su neki privremeni i drugi kronični. Prekomjerna vježba je jedan od uzroka privremenog umora u glavnim skupinama mišića, iako se to ne smatra istinskim slabostima mišića. Uvjeti koji mogu uzrokovati kliničku slabost uključuju neurološke poremećaje, mišićne probleme ili ozljede, toksično preopterećenje i određene metaboličke bolesti.

Postoje mnogi uobičajeni razlozi slabosti ruku i nogu koji nisu uzroci alarma i općenito se bolje liječe. Jedan od primjera je ozljeda mišića zbog sportskih igara, kao i privremena toksična preopterećenja u tijelu. Dehidracija također može uzrokovati slabost u teškim slučajevima i može se ispraviti nadopunjavanjem tekućina. Toksini se mogu ukloniti iz tijela tako da se detoksiciraju, kao što je dijetom s gladom sokom ili prekidanjem bilo kakvih aktivnosti ili lijekova koji bi mogli pretežno prerastati.

Određeni neurološki poremećaji također mogu uzrokovati slabost u ruku i nozi. Multipla skleroza je jedan uvjet koji obilježava povećana slabost, poteškoća s ravnotežom i koordinacijom, a ponekad i probleme s vidom. Ozbiljnije, ali manje vjerojatno, stanje su Parkinsonova bolest i bolest Lou Gehrig. To često štrajkaju starije osobe više od mladih odraslih i tinejdžera, a općenito se smatraju rijetkim. To se osobito odnosi na Lou Gehrigovu bolest.

Ponekad bolesti poput raka također mogu uzrokovati slabost, iako se prvo opažaju drugi simptomi. Druga moguća bolest je dijabetes, koji može dovesti do prekomjernog umora tijela i slabosti kada se ne liječi. Drugi mogući uzroci uključuju neravnotežu elektrolita, određene viruse poput influence, rastrganih mišića ili ligamenata i moždanog udara.

Ako je slabost ruke i noge teška i traje dulje od nekoliko dana bez poznatih trauma na području slabosti, potrebno je konzultirati liječnika za ispit. Iako je slabost vrlo rijetko ozbiljan problem, postoje uvjeti koji bi trebali biti isključeni. Slabost popraćena drugim simptomima uvijek treba odmah ispitati, osobito ako su prisutni neurološki simptomi. To može uključivati ​​trzanje mišića, gubitak ravnoteže, smanjenu koordinaciju, promjene osobnosti, promjene vida, vrtoglavicu, umor, gubitak pamćenja ili vrtoglavicu.

Slabost povezana s ozljedama najčešće je popraćena boli i nježnosti na istom području. Čak i nakon što je bol prestao, slabost se može nastaviti sve dok se mišići ne dovedu dovoljno da obnove tkivo. To bi trebalo biti pod nadzorom liječnika ili fizioterapeuta.