Što su povećane grudi?

Povećane grudi mogu utjecati na muškarce i žene. Kod muškaraca, to je stanje zvane ginekomastija, što je često uzrokovano hormonskom neravnotežom. U žena, to može biti uzrokovano i hormonskom neravnotežom i često je povezana s perimenopauze, što je pozornica koja vodi do menopauze. U nekim slučajevima, čini se da je prošireno tkivo dojke zapravo stvaranje ciste ili druge vrste abnormalnog rasta. Ponekad povećane grudi prate bol ili nelagodu na tom području.

Kad čovjek ili dječak ima proširene dojke, kaže se da ima ginekomastiju. Ovo stanje nastaje kada estrogen i testosteron postanu neuravnoteženi u muškom tijelu. Stanje se često vidi kod novorođenčadi muških beba i dječaka koji prolaze kroz prirodne promjene puberteta. Stariji muškarci mogu to doživjeti, kao i rezultat hormonalnih promjena povezanih s starenjem.

U nekim slučajevima, proširene muške prsa mogu biti posljedica upotrebe hormonskih lijekova, antibiotika, anksioznosti i depresivnih lijekova, antibiotika i lijekova koji se koriste za liječenje ulkusa, karcinoma i određenih vrsta srčanih stanja. Može se čak pojaviti kao rezultat drugih zdravstvenih stanja, poput zatajenja bubrega i jetre, pothranjenosti, problema s štitnjačom i poremećaja koji ometaju proizvodnju testosterona.

Osim oticanja tkiva dojke, mužjak s proširenjem u grudima također može osjetiti nježnost ili neugodu u tom području. Bilo koja bol ili iscjedak bradavica treba odmah prijaviti liječniku. Često muškarci i dječaci su neugodno zbog ovog stanja, ali mogu imati srce u činjenici da je moguće liječiti. Postoje lijekovi koji mogu pomoći u balansiranju hormonskih razina u tijelu i smanjenju veličine muških grudi. Ponekad je kirurgija i održiva opcija.

Žene također mogu imati povećane grudi. Iako to ne može dovesti do neugodnosti uobičajene kada utječe na muškarce, prošireno tkivo dojke može biti neugodno i zabrinjavajuće. Često, to je uzrokovano pada razine progesterona u tijelu, problem koji se često vidi kao žene pristup menopauzi. Nakon menopauze, neke žene mogu nastaviti doživjeti povećanje grudi, jer njihove razine estrogena ostaju visoke dok njihova tijela proizvode manju količinu progesterona. U nekim slučajevima, uzimanje progesterona može pomoći.

Ponekad se osoba može primijetiti da se jedna od njegovih dojki čini povećanom i otkriva da tumor uzrokuje problem. Često su ti tumori benigni, što znači da nisu kancerozni. Kancerozni tumori mogu se razviti i kod muških i ženskih grudi, međutim, važno je odmah kontaktirati liječnika ako dođe do promjena veličine, oblika ili osjećaja.