Što su najbolji savjeti za smanjenje vldl kolesterola?

Visoke razine lipoproteinskog kolesterola vrlo niske gustoće, ili VLDL kolesterola, mogu doprinijeti aterosklerozi, tako da snižavanje razine u krvi može pridonijeti cjelokupnom zdravlju. Jedan od najboljih načina za to jest jesti zdravu prehranu, uključujući puno voća i povrća, mršavih proteina i cjelovitih žitarica, a ograničavanje jednostavnih ugljikohidrata i zasićenih masnoća također je vrlo važno jer mogu izazvati porast VLDL-a. Gubitak težine također može često pomoći, budući da su visoke razine VLDL kolesterola mnogo puta povezane s pretilošću. Ostali dobri savjeti uključuju vježbanje na dnevnoj bazi i izbjegavanje alkohola. Ako ti koraci ne rade, lijekovi koji snižavaju kolesterol mogu biti dobar izbor.

Smetnja zdrave prehrane ključna je za smanjenje VLDL kolesterola. Poznato je da su hrana bogata vlaknima poput voća, povrća i cjelovitih žitarica. Omega-3 masne kiseline u ribi također su dobar izbor, kao i matice, grah i zdrava ulja poput maslina ili šafranika. Također je važno smanjiti količinu jednostavnih ugljikohidrata koji se konzumira, kao što su prerađeni bijeli kruh, tjestenina i krekeri, kao i slatkiši poput slatkiša ili kolačića, jer oni mogu uzrokovati da VLDL kolesterol razvije. Hrana bogata kolesterolom i zasićenim mastima kao što su jaja, masno tkivo i pržena hrana trebaju se jesti i malo.

Još jedan dobar savjet za smanjenje kolesterola tipa VLDL je izgubiti težinu. Visoke razine VLDL često su povezane s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilosti, a gubljenje dodatnih kilograma može pomoći u njihovom smanjenju. Uz prehranu zdrave prehrane, korisno je pronaći plan prehrane koji će smanjiti ukupni unos kalorija.

Vježba također može smanjiti razine VLDL kolesterola. Dodavanje aktivnosti poput hodanja, trčanja ili biciklizma u dnevnu rutinu može smanjiti VLDL, kao i povećati HDL ili lipoprotein visoke gustoće, koji je dobar za zdravlje. Konstantna vježba rutina također može pomoći kod gubitka težine.

Vraćanje alkohola još je jedna strategija koja može pomoći u smanjenju VLDL kolesterola. Poznato je pijenje razine triglicerida u tijelu. Iako pijenje ili dvije osobe ne smiju biti štetne za većinu ljudi, oni koji su zabrinuti za razinu kolesterola možda bi ih trebali razmotriti u potpunosti izbjegavanje.

Za one koji nemaju uspjeha s ovim metodama, možda će trebati lijek. Dostupni su lijekovi koji snižavaju kolesterol koji mogu pomoći u smanjenju razine VLDL. To može uključivati ​​statine i nikotinsku kiselinu.