Što su fetalni pokreti?

Fetalni pokreti odnose se na kretanje nerođenog djeteta u uteri. Oni su važan pokazatelj zdravlja fetusa u nekim slučajevima, jer nedostatak fetalnog kretanja može signalizirati problem. Liječnici mogu imati trudnice podvrgavajući “kick counts” kako bi se utvrdilo vjerojatnost fetalnog stresa, ili se pokrete mogu vidjeti na ultrazvučnom stroju.

Prvi fetalni pokreti općenito se osjećaju između 14 i 22 tjedna trudnoće. Neke žene izvješćuju pokrete već 10 ili 11 tjedana, iako se drugi osjećaji poput plina često mogu pogriješiti za najranije udarce. Premda je svima drugačiji, prvi se pokreti opisuju kao osjećaji poput leptira, mjehurića plina, bacanja ili laganog trganja. Oni postupno postaju jači udarci, prods i pokes kao trudnoća napreduje. Žene koje su već imale bebe vjerojatno će primijetiti prve pokrete prije prvih satova, uglavnom zato što su bolje sposobne razlikovati druge senzacije i pokrete.

Niti dvije bebe ne razvijaju se na isti način, tako da čak i ako se udarci ne osjete za 22 tjedna, to uvijek ne ukazuje na problem. U većini slučajeva, dijete je previše daleko u zdjelicu da se osjeća u to vrijeme ili je u drugom položaju što ga čini mučnjom teže osjećati. Prekomjerna žena također može osjetiti djetetove pokrete kasnije nego žena s vitkim okvirom.

Ako se fetalni pokreti još ne osjećaju za 24 ili 25 tjedana, liječnik će možda htjeti napraviti ultrazvuk kako bi se uvjerio da je fetus u redu. U većini slučajeva, sve je u redu. Ako se sumnja na neki problem, međutim, može se provesti ne-stresni test ili biofizički profil. Većina vremena, nedostatak udaraca ovo rano u trudnoći ne ukazuje na problem. U mnogim slučajevima, gestacijska dob će biti isključena i majka može biti nekoliko tjedana ranije u svojoj trudnoći nego što je realizirano.

Jednom kad se udarci osjećaju redovito, majke mogu početi pratiti kada su njihove bebe najaktivnije i koliko se udaraca obično osjećaju dnevno. Nema potrebe postati opsjednuti brojanjem udaraca, ali ako se fetalni pokreti čine rjeđe nego inače, možda bi bilo dobro da ih ostavite na sat ili dva. Najmanje deset pokreta, uključujući udarce, letke, pecnice, nudge i štucanje, trebaju se osjetiti u roku od dva sata.

Kao opće pravilo, udarci se trebaju računati kad majka leži ili sjedi vrlo mirno. Tijekom dana fetus se često spava na spavanje zbog čestih kretanja njegove majke koja hoda ili vježba, no noću se budi i postaje aktivniji dok sjedi mirno ili pokušava spavati. Pijenje čaše ledene vode ili nježno trljanje trbuha također može stimulirati aktivnost fetusa. Ako se u roku od jednog do dva sata primijećeno malo ili nikakvih udaraca, treba obavijestiti liječnika ili primalje.