Je li sigurno koristiti kortizon u trudnoći?

Topikalna primjena kortizona u trudnoći može biti sigurna, ali se oralne doze lijeka mogu koristiti samo pod nadzorom liječnika. Životinjsko i ljudsko istraživanje koje uključuje kortizon tijekom trudnoće pokazuje poznate rizike od preranog porođaja i poroda, osobito kada se koristi u prvom tromjesečju trudnoće. Korištenje kortizona tijekom trudnoće može se preporučiti kada prednosti lijeka prevagnuti od rizika, a sigurnija alternativa nije dostupna.

Žene koje koriste kortizon na koži tijekom trudnoće vjerojatno se suočavaju s niskim rizikom od štetnih učinaka, ali nedostaje istraživanje lokalne uporabe lijeka od strane trudnica. To bi moglo biti propisano za akne koja se razvija od hormonalnih promjena tijekom trudnoće. Lijek također tretira druge probleme kože, poput onih uzrokovanih alergijama.

Oralna uporaba kortizona u trudnoći predstavlja veći rizik od smanjene težine rođenja, prijevremenog rada i beba rođenih s rascjepom nepca. Istraživanja na ljudima i životinjama s visokim dozama kortizona otkrila su da su ti rizici povećani tijekom prva tri mjeseca trudnoće. Žene bi trebale reći svojim liječnicima ako su trudne ili planiraju zatrudnjeti tijekom korištenja ovog lijeka.

Kortizon je steroidni lijek koji blokira proizvodnju kemikalija u tijelu uzrokujući upalu. To predstavlja uobičajeni lijek koji se koristi za liječenje artritisa i drugih poremećaja koji dovode do boli od upale, kao što je lupus. Kortizon također može ublažiti simptome kolitisa i nekih poremećaja disanja.

Priznate vladine agencije za lijekove klasificiraju kortizon u trudnoći svojim potencijalom na štetu natalnog fetusa. Identificirali su poznate rizike od poremećaja rađanja kada se lijek koristi u ranoj trudnoći. U drugim fazama trudnoće, prednosti korištenja lijekova mogu otkloniti sve potencijalne rizike. Isti savjet se obično odnosi na majke koje dojke. Nije poznato da lijek prodire majčino mlijeko, što može utjecati na rast djeteta.

Pacijenti s jetrom, bubrezima ili problemima štitnjače trebali bi obavijestiti svoje liječnike prije korištenja kortiza. Također može uzrokovati nuspojave kod osoba s dijabetesom, tuberkulozom, osteoporozom i srčanim tegobama. Određena cijepljenja tijekom uzimanja lijeka mogu postati neučinkovita, kao što su imunizacije za ospice, veslanje, zaušnjake, boginje i gripe. Pacijenti koji ugovaraju neku dječju bolest tijekom korištenja kortiza mogu se suočiti s ozbiljnim komplikacijama.

Uobičajene nuspojave lijekova uključuju povećano znojenje, poteškoće s spavanjem, glavobolju i vrtoglavicu. Ozbiljnije reakcije mogu inhibirati sposobnost imunološkog sustava da se bori s infekcijom. Pacijenti koji dugotrajno koriste drogu mogu vidjeti preraspodjelu tjelesne masti, što može biti osobito vidljivo na licu, sredini i ekstremitetima.