Je li menstruacijsko zgrušavanje opasno?

Većina menstrualnog zgrušavanja nije opasna ili ozbiljna. Važno je uzeti u obzir sve promjene u menstrualnom razdoblju kao što su teška krvarenja i bolovi u leđima, kao i zgrušavanje. To mogu biti znakovi stanja koja zahtijevaju liječenje.

Menstruacijsko zgrušavanje koje se javlja tijekom trudnoće može biti opasno jer može značiti da dijete raste van, a ne unutar maternice. Uzgoj i teški protok krvi mogu također signalizirati pobačaj ili druge probleme s trudnoćom. Ako trudnica pati od teških krvarenja i / ili zgrušavanja, odmah potražiti liječničku pomoć. Čak i ako žena koja doživljava ove simptome ne misli da je trudna, obično se testira za trudnoću kada liječnik traži uzrok zgrušavanja.

Drugi čest uzrok teškog menstrualnog krvarenja i zgrušavanja su fibroidi maternice. Uterinski fibroidi su glatki mišići, ne-kancerozni tumori koji rastu u različitim dijelovima maternice. Simptomi fibroida maternice uključuju bol u leđima zajedno s teškim krvarenjem i menstruacijskim zgrušavanjem. Liječnici mogu provoditi testove za provjeru prisutnosti fibroida.

Menstruacijsko zgrušavanje može biti normalan dio menstruacije. Ugruške u menstrualnom toku mogu jednostavno značiti da krv prolazi kroz tijelo brzinom. Neki lijekovi mogu uzrokovati promjene u menstrualnom toku koji uključuju zgrušavanje. Ovaj uzrok može biti teško dokazati, ali može biti lakše ako je žena nedavno počela doživljavati menstrualne ugruške ubrzo nakon pokretanja novog lijeka.

Značajne promjene u težini – bilo gubitak ili dobitak – također mogu uzrokovati menstrualni zgrušavanje. Ugrušavanje tijekom menstruacije može također biti normalan dio peri-menopause, ili vrijeme prije stvarne menopauze događa. Klimakterij je završetak menstrualnih razdoblja za ženu, ali u mnogim slučajevima promjene u protoku krvi mogu se dogoditi nekoliko godina prije nego što se dogodi. Hormonalne promjene također uzrokuju zgrušavanje. Ako je zgrušavanje kao dio menstruacije nešto novo za ženu, ili ako su ugrušci veći od veličine četvrtine, ona bi trebala dobiti savjet liječnika što je prije moguće.

Žena koja doživljava promjene u menstrualnom razdoblju koje traje više od mjesec dana, trebala bi prijaviti promjenu liječniku. U većini slučajeva, menstruacijsko zgrušavanje nije opasno, ali kada liječnici znaju da se pojavljuju, mogu provesti testove kako bi pronašli uzrok. Treba obratiti pozornost na bilo koju drugu zdravstvenu zabrinutost uzrokovanu zgrušavanjem ili teškim razdobljima. Na primjer, ako žena izgubi mnogo krvi tijekom menstrualnog protoka, liječnik može propisati dodatke za željezo.