Što su uzroci crnih stolnih stolica?

Crne stolice, tehnički poznate kao melena, su stanje u kojem se pokreti crijeva imaju dublju boju i stickier teksturu od normalnih pokreta crijeva. Smeđa boja zdravih pokreta crijeva uzrokovana je žuči, zelenkasto-žutim supstancom načinjenim u jetri koja putuje u crijeva tijekom procesa probave i pretvara kruti ostatak smeđe boje. Ako postoji bilo kakvo krvarenje u crijevima, žuč može reagirati s njim i proizvesti crnu boju s ljepljivom teksturom. Crijevno krvarenje koje dovodi do abnormalno tamne stolice može biti uzrokovano različitim uvjetima koji utječu na područja probavnog trakta.

Gastrointestinalni (GI) trakt sastoji se od dva dijela: gornjeg GI trakta i donjeg GI trakta. Gornji dio gastrointestinalnog trakta sastoji se od želuca, jednjaka i vrha tankog crijeva, dok donji GI trakt uključuje dno crijeva, rektuma i anusa. Kada dođe do krvarenja u gornjem GI trakta, miješa se s probavnim kemikalijama tijela i postaje crn. Donja krvarenja gastrointestinalnog trakta općenito će dovesti do crvene stolice jer krv nije izložena probavnim sokovima.

Jedan od najčešćih uzroka krvarenja gornjeg gastrointestinalnog trakta, koji može dovesti do crnih stolnih stolica, čir je želuca, stanje u kojem se čireve ili suze formiraju u podlozi želuca zbog bakterija, oslabljenog imunološkog sustava, Ili nesteroidnih protuupalnih lijekova. Ulcers ponekad mogu početi krvariti lagano ako se čireve šire u krvne žile u podlozi želuca. Iako krvarenje obično nije dovoljno teško da bude neposredna opasnost, to može uzrokovati jake bolove u regiji, osobito nakon jela. Često se liječe lijekovima koji ograničavaju količinu kiselina u probavnim sokovima kako bi se spriječila buduća oštećenja podloge.

Crne stolice mogu također biti uzrokovane uvjetima koji utječu na krvne žile unutar gornjeg dijela gastrointestinalnog trakta. Ako je osoba rođena s vaskularnom malformacijom, njegove krvne žile se ne mogu pravilno oblikovati i ne mogu pravilno kontrolirati protok krvi. Vaskularna malformacija može povećati vjerojatnost da osoba ima svjetlosno krvarenje u gornjem GI traktu. Uobičajene abnormalnosti krvnih žila mogu uključivati ​​prekomjerno proširene krvne žile koje daju previše krvi odjednom ili zatege pluća koja sprječavaju brzo prolazak krvi.

U manje uobičajenim slučajevima, crne stolice mogu zapravo biti rezultat stanja koje nije krvno povezano. Smetnje hrane s tamnim bojama, kao što su borovnice i crna slatki krumpir, mogu uzrokovati da crvena kost ima crni izgled. Doplate ili lijekovi koji sadrže metalne elemente poput bizmuta ili željeza također mogu rezultirati tamnim stolicama.