Što su uobičajene tehnike povezivanja?

Spajanje ozljede izvodi se iz raznih razloga. To je važan način za kontrolu i sprečavanje pretjeranog gubitka krvi. Različite tehnike vezivanja također se koriste za smanjenje otekline i pružanje podrške ozlijeđenom području. Za određene vrste omotavanja utvrđeno je da su najučinkovitije, poput osam i tlačnih zavoja. Specifične tehnike ovise o vrsti i mjestu ozljede.

Četvrtasti zavoj koji koristi ručicu gaze ili elastični omot je vjerojatno najčešće korišten za različite tehnike povezivanja zgloba. Obično se primjenjuje na zglob, kao što su zglob, lakat ili gležanj. Vezica je najprije osigurana omatanjem oko ravnog dijela ruku ili nogu iznad ozljede. Potom je srušen ispod ozlijeđenog područja, uvučen na pola puta i doveden natrag do polazne točke, stvarajući osam. To se ponavlja dok se ozljeda ne stabilizira.

Spiralni omot je jedna od tehnika povezivanja koja se često koristi za ruke i noge. Može se izvesti s elastičnim zavojem ili s gazom. Ova metoda započinje učvršćivanjem zavoja omotavanjem preko sebe tako da se čvrsto drži na mjestu, obično ispod ozljede. Zavoj se zatim zavrti oko tijela u spiralnom uzorku, s novim slojem zavoja koji pokriva oko pola prethodnog sloja. Vezanje nastavlja sve dok ozljeda nije dobro pokrivena.

Za ozljedu koja uključuje puno krvarenja, jedna od najkorisnijih tehnika povezivanja je kombinacija spiralnog omotača s debelim slojem gaze ili drugog prikladnog materijala za stvaranje pritisnog zavoja. Pritisak je često najbolji način za dobivanje rane da se zaustavi krvarenje, ili barem da ga usporava. Može se koristiti sloj gaze ili tkanine. Novi ženski sanitarni papir također je dobar izbor za pokrivanje krvarenja, jer je vrlo upija i bez klica. Apsorbirajući materijal se nanosi direktno na ranu, a zatim se koristi spiralni omotač za držanje na mjestu.

Bez obzira na vrstu tehnika povezivanja, važno je osigurati da zavoj ne bude tako čvrsto omotan da ometa cirkulaciju. Donji dio tijela treba često provjeravati kako bi bio siguran da je još uvijek topla i ružičasta. To je osobito važno pri upotrebi elastičnog zavoja, jer je lako prevući previše čvrsto. Ako je cirkulacija odsječena, može doći do ozbiljnih oštećenja, što može uzrokovati trajno oštećenje.