Koji su uobičajeni uzroci krvnih ugrušaka u posteljici?

Uobičajeni uzročnici krvnih ugrušaka u posteljici uključuju trombofiliju, naslijeđeni ili stečeni poremećaj krvi ili nepravilno stvaranje posteljice tijekom trudnoće. Oba stanja mogu uzrokovati oštećenja u rađanju, pobačaj ili prerano rođenje. Trombofilija može biti tretirana s lijekovima za razrjeđivanje krvi tijekom trudnoće, ali drugi uzroci ugrušaka ne mogu se otkriti tek nakon poroda ili pobačaja.

Postoji nekoliko oblika trombofilije, s dvije vrste povezane s genetikom. Stvoreni oblik predstavlja autoimunu bolest koja može uzrokovati komplikaciju kod oko pet posto trudnica. Trombofilija nastaje kada krv proizvodi previše specifičnog proteina koji uzrokuje ugrušak. Krv također može stvoriti premalo drugog proteina koji sprječava nastanak ugrušaka. Oko polovice svih slučajeva krvnih ugrušaka u posteljici povezano je s trombofilijom.

Žene s poviješću ove bolesti suočavaju se s većim rizikom od krvnih ugrušaka u posteljici tijekom trudnoće. Poremećaj također može dovesti do poremećaja placente, stanja u kojem se placenta udaljava od maternice. Placentni abrupcija predstavlja ozbiljne rizike za fetus i majku. To bi moglo izazvati pobačaj nakon 10 tjedana trudnoće i proizvesti mrtvorođeno dijete u drugom ili trećem tromjesečju trudnoće.

Neke žene s trombofilijom liječene su lijekovima koji pridonose stanjivanju krvi tijekom trudnoće i šest tjedana nakon isporuke. Oni obično primaju injekcije heparina jedan ili više puta dnevno tijekom nošenja djeteta. Ovaj lijek ne prelazi placentu u krvotok fetusa. Liječnici obično propisuju nisku dozu aspirina kao dio liječenja krvnih ugrušaka u posteljici.

Jednom kada se dijete rodi, žene se obično nastavljaju s oralnim lijekovima kako bi se mršavila. Warfarin se obično koristi u ovom trenutku, uz ili bez daljnjeg korištenja heparina. Nisu potrebne sve trudnice s dijagnozom trombofilije. Liječnici traže prethodne komplikacije tijekom trudnoće, ozbiljnost poremećaja i obiteljsku anamnezu kako bi utvrdili je li lijek potreban. Nuspojave tih lijekova mogu dovesti do gubitka koštane mase.

Placenta se razvija unutar maternice tijekom trudnoće kako bi hranila fetus dok raste. Jedan dio placente priliježe se maternicom kao kanal za majčinu krvotok. Umbilikalna vrpca povezuje bebu s placentom kao izvorom kisika i hranjivih tvari iz krvi majke.

Fetalni otpadni materijal također se transportira preko pupčane vrpce u krv majke za odlaganje kroz bubrege. Hranjive tvari koje opskrbljuju placenta također štite nerođeno dijete od infekcije. Hormoni u tkivu također signaliziraju kada započne rad. Jednom kada se dijete rodi, placenta je služila svojoj svrsi i protjerana je. Ako se krvni ugrušci formiraju u plućnim plućima, mogu ograničiti protok kisika u fetus, što može uzrokovati oštećenja rađanja.

Krvni ugrušci u posteljici mogu se razviti i ako placenta neispravno oblikuje. Moglo bi se razviti premalo ili pretjerano, ili se pupčani kabel nepropisno pričvršćuje. Krvni ugrušci iz ovih stanja također mogu uzrokovati infekciju ili područja smrti tkiva. To može dovesti do zakašnjenja razvoja fetusa, prijevremenog porođaja, pobačaja ili prekomjernog krvarenja tijekom poroda.