Koje su najbolje probiotičke hrane?

Neke od najboljih probiotičkih namirnica smatraju se jogurtom, mlaćenicom i fermentiranim kupusom. Probiotička hrana je namirnica koja sadrži vrste živih bakterija, kao što su Lactobacillus acidophilus i Lactobacillus bulgaricus. Vjeruje se da priobiotičke bakterije pomažu u promicanju dobre probave i općeg zdravlja.

Mliječni proizvodi kao što su mlaćenica i jogurt bogati su probioticima. Ostali mogući mliječni izvori za probiotike uključuju svježi sir i sireve koji su napravljeni od jogurta. Osim toga, neki proizvođači hrane čine grickalice od sira koji su poboljšani probiotičkim bakterijama. Nisu svi jogurti i proizvodi od sira sadrže žive bakterije, a ambalaža treba biti označena u skladu s tim.

Probiotička hrana koja je jednostavna za dodavanje u prehranu uključuje fermentirani prah koji se zove kefir. Kefir žitarice mogu se pomiješati s mlijekom kako bi nastali glatkiši i druga pića. Idealno bi trebalo biti pomiješano s mlijekom i dopušteno da se fermentira barem jedan dan. Rezultat je kiselo kušanje mlijeka, nešto poput mlaćenice.

Fermentacija je proces koji se prvenstveno koristi za očuvanje hrane. Postoje obično dva različita načina za postizanje fermentacije. Fermentacija učinjena ocatom popularnija je kod komercijalnih proizvođača hrane jer se proces može lakše kontrolirati. Kako bi fermentacijski proces rezultirao živim bakterijama, ona zahtijeva kiselnu fermentaciju koja se obično postiže dozvoljavanjem hrane da dostigne određenu razinu propadanja. Pri kupnji hrane za probiotičku korist, vjerojatno je dobra ideja da budete sigurni da oznaka kaže da sadrži žive bakterije.

Bakterije pronađene u probiotičkoj hrani smatraju se “dobrim” bakterijama i pomažu uništiti vrste bakterija koje uzrokuju uništenje hrane. Kada se konzumira fermentirana hrana, “dobre” bakterije djeluju na isti način u ljudskom probavnom traktu. Oni će pomoći uništiti vrste bakterija koje su štetne, poput onih koje dovode do proljeva i uznemirenog trbuha. Neke fermentirane probiotičke hrane koja se lako može uključiti u dijete su ketchup, senf i kiseli kupus.

Neki ljudi odluče poboljšati svoje dijete hranom probiotika fermentiranjem vlastitog povrća i voća. To se može obaviti pranje i rezanje hrane u male komadiće, a zatim ga lupa malo da se oslobodi sokova. Hranu treba zatim slati i prenijeti u dobro zatvoreni spremnik, te hladiti oko četiri dana. Većina hrane će se fermentirati unutar tog vremenskog okvira, iako je veći sadržaj vlakana, to će dulje trajati da se fermentira.