Što su uobičajeni uzroci bolova u trbuhu i leđima?

Bol u stomaku i leđima može biti uzrokovan nizom različitih bolesti i bolesti, uključujući virusnu ili bakterijsku infekciju i sepsu. Poremećaji jetre također mogu uzrokovati bolove u tim dijelovima tijela. Poznato je da crijevno krvarenje uzrokuje snažnu bol u stomaku i leđima. Pojedinci koji pate od bubrežnih kamenaca mogu doživjeti bol u trbuhu, kao i bol u bolovima u donjem dijelu leđa. Gallstones su drugi uzrok.

Ozljede na leđima mogu uzrokovati bol koja se generalizira u gornjem ili donjem dijelu leđa. Mnogo puta, bol se osjeća iu trbušnoj regiji. To može uključivati ​​naprezanje ili izobličenje iz napora ili povlačenje mišića. Kada se to dogodi, mješavina toplote ili masti za ublažavanje bolova mogu pomoći, kao i odmorište zahvaćenom području nekoliko dana.

Postoje završni živci koji povezuju želudac i leđa, tako da kada postoji bol u jednom području, može se osjetiti u drugom. U nekim slučajevima, upala slijepog crijeva može uzrokovati bol u stomaku i leđima. To je osobito istinito u slučaju rupturednog dodatka. Najčešće, međutim, upala slijepog crijeva uzrokuje groznicu i ekstremnu oštru bol u donjoj desnoj strani trbuha.

Pojedinci s kroničnim problemima žučnog mjehura mogu patiti od povremenih bolova u trbuhu i leđima. Često se radi o uobičajenim simptomima nadolazećeg napada. Kada žučni mjehur postane zaražen, bol u trbuhu može biti popraćena peckavim osjećajem u donjem dijelu leđa, a često je prisutna i mučnina i povraćanje. Gallstones mogu biti prisutni dulje vrijeme bez vidljivih simptoma, ali u mnogim slučajevima akutni napad uzrokuje tešku bol.

Iako to nije najčešći simptom, bolovi u trbuhu i leđima mogli bi ukazivati ​​na srčani udar. U nekim slučajevima, simptomi mogu biti izolirani ili ne lokalizirani. Žrtve srčanog udara svibanj osjećati oštro, probadanje bol u trbuhu koji zrači na leđa. Ova bol se ne smije zanemariti ako se prati kratkoća daha i obilna znojenja.

U nekim slučajevima, emocionalni stres, anksioznost i depresija mogu uzrokovati bol u leđima i trbuhu, bilo istovremeno ili odvojeno. Uz bol, probavne smetnje, proljev ili mučnina mogu također biti prisutni. Živčana napetost koja uzrokuje bol i nelagodu može se kontrolirati anti-anksioznim lijekovima ili tehnikama opuštanja.

Stanje poznato kao refluksa kiseline također može uzrokovati istovremenu bol u stomaku i leđima. To je često zbog prekomjerne proizvodnje kiseline koja može uzrokovati nelagodu ili osjećaj pečenja u podlozi i prsima želuca. Često se javlja i mučnina. Jednostavno žgaravica zbog konzumiranja pikantne ili pržene hrane povremeno može biti povezana s bolovima u leđima kod nekih pojedinaca.