Što su simptomi bubrega u žena?

Iako su bubrezi kamenje češći kod muškaraca, žene pate od ovog stanja. Simptomi bubrežnih kamenaca kod žena obično su vrlo slični simptomima bubrežnih kamenaca kod muškaraca. Bolovi, problemi uriniranja i simptomi slični gripi najčešći su simptomi. Budući da su vrlo slični simptomima koji su doživjeli prije ženskog menstrualnog ciklusa, one se ponekad mogu ignorirati.

Bol je jedan od najčešćih simptoma bubrežnih kamenaca kod žena. Često se javlja kao blago do umjereno grčenje, obično se nalazi u ženskoj strani ili donjem dijelu leđa. Ovo područje je otprilike gdje se nalazi bubreg.

Dok se kamen bubrega pomiče niz urinarni trakt, bol se može pogoršati, postajući oštriji i intenzivniji. Također će se obično osjetiti u donjem dijelu trbuha, ili u području zdjelice ili prepona. Bol u mokraći je još jedan simptom bubrežnih kamenaca kod žena.

Osim toga, drugi problemi s mokrenjem su simptomi bubrežnih kamenaca. Često osjećanje potrebe za uriniranjem je još jedan uobičajeni simptom. Žene s bubrežnim kamenjem koje osjećaju to obično zapravo ne moraju urinirati. Ovaj osjećaj nastaje kada bubreg kamenca prolazi u kanal koji nosi urin izvan tijela, poznat kao ureter. Kada kamen gurne na zidove ovog kanala, osoba se može osjećati kao da treba urinirati.

Neuobičajeno bojen urin može biti još jedan simptom bubrežnih kamenaca. Izrezani rubovi na kristaliziranom kamenu mogu oštetiti nježnu podlogu uretera. To može uzrokovati miješanje krvi s urinom. Ružičasti, smeđi ili crveni urin su svi mogući simptomi. Ponekad krv ne mora biti vidljiva golim okom, ali laboratorijski testovi će potvrditi njegovu prisutnost.

Kada je unutarnja strana mokraćovoda oštećena, može dovesti do infekcije koja može biti popraćena određenim simptomima sličnim gripi. Groznica i zimica su česti znakovi infekcije zbog bubrežnog kamena, kao i mučnina i povraćanje. Ako žena ima druge simptome bubrežnih kamenaca i ona počinje osjećati simptome infekcije, često se savjetuje da što prije zatraže liječničku pomoć.

Simptomi bubrežnih kamena kod žena se ponekad previdi ili zanemaruju. To je dijelom zbog toga što su žene manje vjerojatno da će doživjeti bubreg kamenca, ali više zato što simptomi bubrežnog kamena često oponašaju znakove predmenstrualnog sindroma (PMS). Na primjer, bol osjetio u ranoj fazi bubrežnog kamena može se osjećati vrlo sličan menstrualnim grčevima. Također, žene koje krv na toaletnom papiru nakon uriniranja mogu odbaciti kao mrlje ili malu količinu menstrualne krvi.