Što su energetska pića?

Energetska pića su napitci koji su dizajnirani kako bi potrošaču dali snop energije. Različiti oblici postoje od najmanje 1900. godine, no oni su počeli popularizirati 1960-ih, prije svega u Japanu i drugim azijskim zemljama. Do sredine 1990-ih, stigli su do Sjedinjenih Država i Europe, gdje su postali neizmjerno popularni. Većina ih se prodaje na mladima, s reklamnim kampanjama koje se fokusiraju na ovu dobnu skupinu.

Sadržaj energetskih pića varira. Većina ih sadrži stimulanse i metilksantine kao što su kofein i teobromin, jedan od aktivnih sastojaka u čokoladi. One su također pakirane šećerima, a mogu uključivati ​​biljne sastojke kao što je ginkgo biloba. Uobičajeno, biljni sastojci se prodaju kao neuobičajeni i jako jačaju, a neke tvrtke sugeriraju da biljke čine ljude inteligentnijima i opreznijima.

Postoji opasnost za energetska pića. Mnogi od njih sadrže vrlo visoku količinu kofeina, a budući da su namijenjeni brzoj potrošnji, a ne usporenom ispijanju, mogu nadvladati tijelo, podići krvni tlak i brzinu otkucaja srca, dehidrirati tijelo i ometati normalne obrasce sna. Studenti su posebno podložni tim problemima, jer mogu konzumirati puno pića u pokušaju da se kroz stresno ispitivanje razdoblja.

Često se u energetskim napitcima kombiniraju brojni stimulansi, a interakcije tih stimulansa ne mogu se potpuno razumjeti. Neke uobičajene uključke su yerba mate, guarana i ginseng, zajedno s aminokiselinama poput taurina i karnitina. Ostali sastojci stimuliraju inozitol, kreatin i glukuronolakton. Mnoge od tih tvari prirodno su stvorene u ljudskom tijelu kroz metaboličke procese, iako ne u visokom obujmu koji se koriste u energetskim napicima. Šećeri poput maltodekstrina pomažu da pridonose osjećaju žurbe nakon konzumiranja pića.

Iako se nazivaju “energetskim napitcima”, ova pića nisu pogodna za sportaše. Umjesto toga treba koristiti piće posebno formulirane za sport, jer energetska pića mogu destabilizirati ravnotežu elektrolita u tijelu, što dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema. Ova pića se ponekad kombiniraju s alkoholom, što može biti opasna kombinacija, jer se pijanac može osjećati više nego što je on ili ona, što dovodi do potencijalnih pogrešaka u prosuđivanju.

Potrošnja energetskog napitka sada i onda vjerojatno je dobra jer napitci nisu inherentno nezdrav. Međutim, prekomjerna potrošnja nije preporučljiva. Ljudi koji doživljavaju zdravstvene probleme kao što su vrtoglavica, srčane palpitacije i opći osjećaj slabosti nakon konzumiranja energetskih napitaka trebaju ih izbjeći i posavjetovati se s liječnikom ako se simptomi nastave.