Koji su uzroci gastropareza?

Gastropareza je potencijalno ozbiljno zdravstveno stanje koje pogađa funkciju želuca. Uzroci gastropareze mogu uključivati ​​infekcije, bolesti i redovitu uporabu određenih lijekova. U mnogim slučajevima, uzroci gastropareze često su povezani s uobičajenim sistemskim uvjetima, poput dijabetesa. Pojedinci koji su podvrgnuti kirurškom zahvatu za ispravljanje oštećenja vagusnog živca također su vjerojatno kandidati za simptome gastropareze. Liječenje uzroka gastropareze može se kretati od prehrambenih promjena do upotrebe lijekova i operacije radi obnavljanja funkcije želuca.

Vagusova oštećenja živaca najčešće su povezana s gastroparezom, parezom ili paralizom želuca. U osnovi nadgledanje probavnog procesa, vagusni živac govori trbuhu kada počinje očistiti hranu i uvesti ga u donji probavni trakt. Ako je vagusni živac na bilo koji način oštećen, dolazi do poremećaja u probavnom procesu. Mišići unutar trbuha ne znaju što učiniti i kao posljedica toga nisu svi sadržaj želuca protjerani u tankog crijeva.

Odgođeno pražnjenje želuca može biti uzrokovano infekcijom koja ometa probavni proces. Pojedinci koji redovito koriste opioide ili lijekove za liječenje depresije mogu razviti simptome gastropareze jer takvi lijekovi smanjuju funkciju intestinalnog sustava. Uvjeti koji utječu na živčane i metaboličke sustave također mogu ometati funkciju probavnog trakta koja pridonosi odgađanju pražnjenja želuca. Nije neuobičajeno za pojedince koji su operirali probavni trakt kako bi razvili simptome gastropareze.

Uobičajeno, osobe s sustavnom bolešću koja ugrožava imunitet i funkciju organa, kao što je hipertenzija ili dijabetes, su najveći rizik od odgođenog pražnjenja želuca. Na primjer, dosljedno visoka razina šećera u krvi može promijeniti kemijsku ravnotežu probavnog sustava, ostavljajući krvne žile gladne zbog kisika, što sprječava cirkulaciju i zdravlje živčanog vagine. Tijekom vremena, funkcija živaca može postati značajno ugrožena, uzrokujući početak odgođene digestije. Autoimuni poremećaji, određeni tumori i neuromuskularna bolest mogu također utjecati na vagusni živčani sustav, što dovodi do pojave simptoma.

Kao i kod tolikih drugih uvjeta, uzroci simptoma gastropareze mogu biti idiopatski. U slučajevima idiopatske gastropareze, ne postoji pojedinačni, identificirajući uzrok nastanka simptoma. Pojedinci mogu proći testiranje i liječenje za njihovo stanje, ali nikad ne saznaju što ih je uzrokovalo da postanu bolesni.

Ako se ignoriraju simptomi gastropareze, postojeći uvjeti mogu pogoršati. Na primjer, dijabetičar koji razvije gastroparezu i ne traži liječenje mogao bi osjetiti pogoršanje simptoma dijabetesa. Osim toga, neprobavljena hrana može pridonijeti razvoju tvrdih grudi unutar trbuha, nazvanim bezoarima. Ako ih ne ukloni, bezoar može značajno utjecati na probavni učinak, stavljajući pojedinca na rizik daljnjih komplikacija.

Liječenje uzroka gastropareze može uključivati ​​značajne prehrambene promjene, kao što je lakše probavljiva hrana s niskim udjelom masti. Pojedinci se često potiču da ograničavaju unos vlakana i troše više vode tijekom dana. Kada se samo prehrambene promjene pokazuju nedovoljnim, stimulativni lijekovi mogu se davati za promicanje kontrakcija mišića unutar želuca. Ako niti jedna dijeta ili terapija lijekovima ne djeluju, operacija za stvaranje umjetnog otvaranja ili premošćivanje zdravih, funkcionalnih tkiva želuca može biti opcija za neke ljude.