Koji su uobičajeni uzroci oticanja želuca?

Neki od uobičajenih uzroka oticanja želuca uključuju blokiranje unutar crijevnog trakta, hormonske promjene i određene zdravstvene uvjete kao što su ascite, bolesti jetre, rak i srčani problemi. Smetnje krivih vrsta hrane, prejedanje i slaba probava također mogu pridonijeti natečenom želucu. Simptomi oticanja želuca uključuju bol u stomaku, punoću i kratkoću daha.

Prejedanje bilo koje vrste hrane može izazvati natečeni želudac odmah nakon obroka. Oteklina se obično javlja kada se plinovi ili tekućine nakupljaju u želucu ili probavnom traktu zbog slabe ili slabe probave. Masne hrane, sodas i mliječni proizvodi su neki od najgorih prijestupnika koji mogu uzrokovati da se simptomi rasplamsaju. Prekomjerne količine soli mogu također pridonijeti trbušnom oteklinu, jer tijelo mora zadržati višak tekućina kako bi se razrijedila dodatna sol. Čak i svježe voće i povrće treba konzumirati umjereno jer mogu uzrokovati stvaranje plina unutar abdomen.

Oticanje želuca često se pojavljuje kada postoji opstrukcija unutar probavnog trakta. Opstrukcija može biti posljedica usporenih pokreta crijeva, zatočenih izmeta, kancerogenog tumora ili parazita. Upalne bolesti kao što je Crohnova bolest i druge bolesti u probavnom sustavu također su zajednički suradnici natečenog želuca. Žene koje doživljavaju ozbiljne promjene hormona tijekom menstrualnih ciklusa mogu vidjeti i privremeno povećanje abdomena.

Ascite je stanje u kojem se višak tekućine nakuplja unutar peritonealne šupljine i može prouzročiti da se područje želuca i trbuha nabubri. Ovo stanje često je uzrokovano bolestima jetre, kao što je ciroza i hepatička veno-okluzivna bolest. Drugi zdravstveni uvjeti, kao što su srčani problemi, rak, hipotireoza i infekcije, također mogu igrati ulogu u oticanje želuca.

Dijagnosticiranje uzroka oticanja trbuha je vrlo važno jer bi to mogao biti rezultat brojnih ozbiljnih zdravstvenih stanja. Stoga, bilo kakvu bol u trbuhu ili nelagodu treba raspraviti s liječnikom što je prije moguće kako bi se izbjegli teški problemi. Što se prije pronađe problem, prije se može početi liječenje.

Izrada određenih prehrambenih promjena može pomoći u liječenju oticanja želuca prirodno. Jesti manje obroke i izbjegavati hranu koja pogoršava probavni sustav može pružiti skoro odmah olakšanje. Voće i povrće su izvrsna hrana za konzumaciju, međutim, trebaju biti uvedeni u tijelo postupno kako bi se izbjeglo višak plina i drugih simptoma. U slučajevima kada se stanje javlja kao rezultat temeljnog zdravstvenog stanja, najbolje je liječiti ga kako bi se smanjio oticanje želuca.