Koji su uobičajeni uzroci jedne natečene tonzila?

Tonzili su limfni čvorovi u stražnjem dijelu grla koji igraju ulogu u borbi protiv infekcija. Najčešći uzrok natečenog tonzila je čest prehrambeni virus, ali ponekad je uzrokovan i drugim virusnim ili bakterijskim infekcijama. Najčešći bakterijski uzročnik je bakterija koja proizvodi strepno grlo. Tonzili proizvode bijele krvne stanice koje se bore protiv bakterija i virusa. Kada postanu zarobljeni infekcijom, oni postaju natečeni i upaljeni, što uzrokuje stanje poznato kao tonzilitis.

Najčešće se uočava jedna natečena tonzila kod djece između predškolske dobi i srednjih tinejdžerskih godina. S vremena na vrijeme, oba tonzila mogu biti natečena, a ne samo jedna. Pored ovog simptoma mogu doći do groznice, upale grla ili glavobolje. Gutanje može biti bolno i mogu glasno govoriti. Tonzile mogu biti crvene i mogu sadržavati bijele ili žute mrlje.

Kada se ovi simptomi vide, treba konzultirati liječnika, jer bi komplikacija mogla proizaći iz stanja koje se ne liječi. Česti napadaji jedne natečene tonzila mogu uzrokovati stanje poznato pod nazivom apneja za vrijeme spavanja, što je privremeni prekid disanja tijekom spavanja. Druge komplikacije uključuju zarazu koja se širi na okolna tkiva u grlu ili se put disanja potpuno blokira. U slučajevima kada je jedan natečen tonus uzrokovan strepovim grlom, neobrađeno stanje može dovesti do ozbiljnih medicinskih poremećaja.

Ako testovi pokazuju da je jedna natečena tonzila uzrokovana bakterijskom infekcijom, propisat će se antibiotici. Ovisno o težini infekcije, oni se mogu davati kao pucanj ili u obliku tableta. Ako su tablete propisane, potrebno je uzimati cijelo preporučeno vrijeme. Ponekad će roditelj prestati primjenjivati ​​lijek nakon što se simptomi povuku. To može rezultirati uklanjanjem infekcije.

Daljnje preporuke liječnika za tonzilne probleme mogu uključivati ​​pijenje puno tekućina, posebno toplija, a ne vruća. Može pomoći grickanje s toplom slanom vodom. Bubrežni lozenci koji sadrže benzokain mogu ublažiti bol, ali ne smiju ih koristiti djeca zbog potencijalnog gušenja. Primjena acetaminofena također može pomoći kod boli i groznice, ali djetetu nikad ne treba dati aspirin.

Higijenske prakse također mogu pomoći da se spriječi natečen tonzil od ponovnog pojavljivanja. Djeca se mogu temeljito i često čistiti, osobito nakon posjete gostionici ili prije jela. Također se trebaju suzdržavati od dijeljenja hrane i pića s drugima. Upućivanje djeteta na kihanje ili kašljanje u tkivo ili njegov lakat može spriječiti širenje infekcije.