Što su monociti?

Monociti su vrsta leukocita ili bijelih krvnih stanica koje igraju ulogu u funkciji imunološkog sustava. Ovisno o razini zdravlja pacijenta, monociti čine između jednog i tri posto ukupnih bijelih krvnih zrnaca u tijelu. Može se računati kao dio testa krvi, a promjene u njihovoj razini mogu ukazivati ​​na promjene u zdravlju pacijenta. Kao opće pravilo, nizak broj monocita je dobar znak, a visoka brojka ukazuje da je prisutan problem.

Ove stanice su napravljene u koštanoj srži, a šire se kroz tijelo u jednom do tri dana. Mogu se razviti u dendritične stanice ili makrofage. Dendritičke stanice pripadaju skupini stanica poznatih kao stanice koje prikazuju antigen, jer stječu antigene i pokazuju ih T stanicama, tako da T stanice uče prepoznati opasne antigene. Dendritičke stanice obično predstavljaju antigene T stanicama prije nego što su potpuno razvijene, tako da T stanica može odgovarati na odgovarajući način nakon što je pokazana antigena.

Makrofagi su stanice koje jedu druge stanice. Klasično napadaju bilo koji strani materijal, poput bakterija ili virusa, konzumirajući ga tako da ne može naštetiti tijelu i očuvati antigen, tako da tijelo u budućnosti može prepoznati strano materijale. Makrofagi također mogu jesti stanice u tijelu koje su zaražene patogenima, zaustavljanje širenja patogena i održavanje zdravog tijela.

Razine monocita u krvi obično rastu kad netko ima infekciju, jer je više tih stanica potrebno za borbu protiv njega. Monociti se također mogu povećati kao odgovor na stres i druge čimbenike. Visoki broj monocita može se nazvati monocitozom, a obično se rješava određivanjem zašto je broj tako visok i rješavanjem problema. Na primjer, ako su monociti povišeni zbog upale uzrokovane virusnom infekcijom, bolesniku će se dati lijek za ubijanje virusa i smanjenje upale.

Tipično, kada se traži broj monocita, laboratorij će provoditi i druge testove na krvi kako bi se dobila cjelovita slika. Normalne vrijednosti mogu široko varirati, što znači da bi pacijenti trebali raspravljati o rezultatima pretrage krvi s liječnicima, umjesto da ih sami pokušavaju razbiti. Budući da mnoge stvari mogu uzrokovati visoku vrijednost, visoki broj nije nužno glavni problem.